Hoe slijp je een boor?

 

Wij verslijten nogal wat boren bij ZB45. Dus als het even kan, wil ik ze liever slijpen dan weggooien. Ik heb diverse "slijpmachientjes" geprobeerd, maar geen van allen had het gewenste resultaat. De goedkope slijpmachientjes zijn niet precies genoeg, dus bij kleine boortjes wordt de hoek niet goed genoeg. Bij grote boren is zo'n slijpmachientje onzin, dan werkt de slijpsteen beter.

Conclusie: kleine boortjes (<6mm) gooi je weg als ze bot zijn. Je kan beter goede boortjes kopen die niet zo snel bot worden dan proberen ze te slijpen. Grotere boren kan je wel slijpen, maar het beste gewoon op de slijpsteen. Wel moet je weten wat je doet en is het handig om even te kunnen controleren of de slijphoek goed is.

Er blijkt een apparaatje te bestaan om te kijken of de hoek goed is: een boorkaliber. Voor metaalboren is die hoek 118 graden. Zo'n boorkaliber kan je natuurlijk erg gemakkelijk zelf maken met de lasersnijder.Bij deze dus!

Aan een boorkaliber heb je natuurlijk niets als je niet weet hoe je een boor moet slijpen. Gelukkig zijn er legio vaklui die je dat graag even voor doen op Youtube. Mijn favoriete vakman vind je hieronder.