3D geprinte armband

Via de website kinematics @ home - bracelet generator had ik een armband getekend. In de generator kun je de vorm en de breedte van de armband aanpassen, het  sluitinkje zit al standard in het model.

Deze is echter heel klein en dat is vaak lastig te printen. Door de losse plastic draadjes een beetje weg te snijden paste het wel. Maar de sluiting is zo ontworpen dat het klemmend sluit, en na herhaaldelijk open en dicht doen, schuurt er steeds een beetje plasic weg. Hierdoor gaat de sluiting heel makkelijk open en valt de armand van je pols.

In 123D Design heb ik de .stl van de armband geopend en daar met een afgevlakte en in de breedte uitgerekte cylinder een nieuw sluitinkje overheen getekend. Deze steekt aan een kant meer over. Door de armband een kwartslag te draaien bij het sluiten steekt de sluiting door het ovale gat en haakt daarna vast, waardoor de sluiting vergrendeld. Het klemt dus niet vast als voorheen, en kan alleen openvallen als de uiteinden van de armband 90* tenopzichte van elkaar gedraaid worden.

Na de orriginele .stl te openen in 123D Design het model aanpassen, dit opslaan als 123D-bestand op je computer voor als je het model nog eens wilt aanpassen, dan het opnieuw exporteren als .stl, dan vraagt het programma om de objecten samen te voegen voor een 3D print en wordt het als één geheel opgeslagen en kun je het printen.

Eerder had ik ook geprobeerd om een stukje pla te smelten en dat aan het sluitinkje van de armband te smelten, maar dat hechte toch niet goed en brak te snel weer af.