Technische ondersteuning bij kunstinstallatie Ademnood 1073

Twee kunstenaarscollectieven, Pulchri Studio en Amstelland Kunst (VAK), organiseren gezamenlijk het reizend kunstproject ‘Sustainability Art’. In samenwerking met studenten van TU Delft maken 60 kunstenaars de complexe ontwikkelingen omtrent duurzaamheid invoelbaar. Curator van het project is Saskia Gras.

De tentoonstelling komt naar Pulchri Studio, CBK Amsterdam Oost, TU Delft Library en Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

De bijdrage van Helena van Essen is een installatie: Ademnood 1073

Duurzaamheid heeft vele aspecten. Als invalshoek heeft Helena van Essen de luchtkwaliteit in de stad gekozen. Een indicatie hiervoor zijn luchtwegklachten. Hoe is het als je door chronische luchtwegklachten en een problematische ademhaling nooit meer stilte kunt ervaren? De bezoeker krijgt een rietje en blaast daarmee de rode luchtzak vol en luistert.

De witte buisjes, rechts, zijn mondstukken afkomstig uit één huisartsenpraktijk in de Amsterdamse wijk De Pijp (postcode 1073).  Ze zijn gebruikt voor longfunctieonderzoek in de periode 1 oktober t/m 31 december 2018.

Meer informatie over dit kunstproject en de vertoningsplekken: https://www.helenavanessen.nl/werk/ademnood/

Jaap Vermaas van ZB45 Makerspace Amsterdam heeft technische ondersteuning verleend. Hij heeft sensoren gekoppeld aan een Arduino voor het meten van de luchtdruk en voor het afspelen van geluid.