QR code in hout.

Ik wilde het graag uitproberen of het mogelijk was om een QR code in hout (dus geen multiplex) te laseren en of die het dan zou doen.

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep was dat door de niet consistente hardheid van het hout de diepte van het laseren varieert.
Hier zie je dat heel goed:De resolutie van de laser maakt het wel heel goed mogelijk om de zelfs hele fijne QR codes goed in het hout te zetten.Echter al deze aangebrachte QR codes doen het niet als je ze wilt scannen, er is te weinig contrast tussen het hout en het gelaserde deel.
Het hout verbrand niet dermate dat er een zwarting achterblijft. Dit heb ik eerst proberen op te lossen door de code te vullen met fijn gemalen koffie waardoor de code heel soms werd gelezen.
Door het met cacao te vullen werd het scannen al iets beter maar nog te veel inconsequent.Helaas kwam ik met verschillende natuurlijke materialen die ik voor het vullen heb uitgeprobeerd niet tot een goed scanbare code. Uiteindelijk gevuld met zwarte acrylverf wat tot nu toe het beste resultaat geeft echter hoe dit zich uiteindelijk gaat houden als het houtwerk wordt behandeld met lak of olie is nog niet duidelijk, dit moet ik nog uitproberen.

Wel is mijn conclusie dat het eindproduct er mooi uitziet maar dat het, zelfs als je alles goed doet, het een arbeidsintensief werkje is. Niet zozeer het laseren als je je gebruikte hout inmiddels kent maar juist de nabewerking om de QR code leesbaar te maken. Misschien is uiteindelijk een metalen sjabloon en het gebruik van een brander een veel makkelijkere manier om je hout te taggen...

Wordt vervolgd!