Een eigen lamp maken met accrylic (plexiglas)

Accrylic beter bekend als plexiglas is een plastic soort dat makkelijk te bewerken is met behulp van een lasercutter. Het is sterk materiaal wat tevens licht doorlaat. Het komt in twee varianten, gegoten en geëxtrudeerd.. De gegoten variant is het beste te gebruiken wanneer je het materiaal bijvoorbeeld wil graveren. Beide varianten zijn geschikt voor snijden met behulp van een lasercutter. Accrylic platen zijn te koop van 1 mm t/m 3 cm. 1 tot 10 mm is goed te bewerken met gebruik van een lasercutter. De snelheid zal afnemen na mate de dikte van het materiaal toeneemt.

Het materiaal heeft één bijzonder kenmerk dat het licht van a naar b transporteert zelfs onder een hoek van max 45 graden zonder veel lichtverlies. Zo kwam ik op het idee een lamp te maken voor op mijn tafel die speelt met de buigingen van het licht. Thuis heb ik een oude houten kabelroll die gebruikt word als tafel. Het gat in het midden leek mij perfect om een custom lamp voor te maken.

Met gebruik van inkscape begon ik het ontwerp te designen. Inkscape is een gratis open source tekenprogramma geschikt voor vector tekeningen. Het is een goed alternatief op illustrator. In inkscape gemaakte designs kunnen makkelijk klaar gemaakt worden voor bijvoorbeeld een lasercutter. Zelf ben ik bij ZB45 wegwijs gemaakt in dit programma. Ook online is er een grote betrokken community waar je terecht kan met vragen.

Voor deze lamp heb ik gekozen voor 5 mm accrylic. Mijn idee was een lamp waar je evt. ook wat op kan leggen. Hiervoor moet het materiaal sterk genoeg zijn. 5 mm leek mij afdoende. Het gat in mijn tafel heeft een diameter van 8 cm. In inkscape bepaal ik door middel van experimenteren de hoeveelheid en de plaatsing van de verschillende staven accrylic. Voor de onderkant heb ik gekozen voor wit plexiglas waardoor het licht vooral zichtbaar is in het uiteinde van de staven. Heb vierkantjes uitgetekend van 5 mm waar de staven in geplaatst worden. Voor de staven heb ik drie verschillende lengtes gebruikt, allemaal met een lichte buiging om zo met het licht te spelen. In het midden een kleiner formaat staaf gebruikt om de kom vorm compleet te maken.

Bijna klaar om uit te snijden met gebruik van lasercutter. Het is handig alle staafjes zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen in je vector tekening om op deze wijze weinig materiaal te verspillen. Daarna kan het bestand geupload worden naar het lasercut programma. Iedere dinsdag (open dag) is het bij ZB45 mogelijk een half uur een lasercutter te gebruiken. Er is altijd wel iemand aanwezig om je wegwijs te maken met de verschillende machines.

Nadat alle onderdelen zijn uitgesneden kan het uiteindelijk design worden samengevoegd. En zo simpel maak je een eigen unieke lamp. Voor veiligheid kan je het beste LED verlichting gebruiken.

 In de toegevoegde foto's zie je het design met standaard licht en met een disco led lamp.

 

Veel maak plezier.

Vriendelijke groet,

 

Rutger oomkes