T-shirt afbeelding maken met Laser Flex folie

Laser Flex is een materiaal om textiel mee te bedrukken.

Deze folie bestaat uit 2 lagen: een kleur laag (PU?) en een gewaxte papier laag.

In de kleur laag wordt het negatief van de afbeelding, spiegelverkeerd weggegraveerd. De afbeelding wordt daardoor zichtbaar. Ronddom de afbeelding maak je een snijlijn om de afbeelding los te snijden uit de transfere folie. Daarna pers je de afbeelding met een hitte pers op het textiel.

Het LaserFlex materiaal is wel iets duurder dan vinyl snijfolie. Maar in tegenstelling tot het gebruik van een vinylsnijder, kun je in LaserFlex veel gedetailleerdere afbeeldingen maken.

WERK GOED VOOR KLEINE VORMEN (tot ong 10x10cm), WERKT NIET MET GROTE VORMEN.

Hier een link naar een goede uitleg van Trotec (let er wel op dat je de afbeelding spiegelt): http://www.troteclaser.com/nl-NL/Over-Trotec/nieuws/Documents/how-to-garment-decoration-LaserFlex-film.pdf

Hieronder mijn bevindingen van het LaserFlex materiaal:

1. Zorg ervoor dat je tekening negatief is, en spiegelverkeerd. De plaklaag zit namelijk aan de bovenkant (kleurkant) van de folie, deze kant leg je op het materiaal. Bij het verhitten smelt de plaklaag in het textiel en trek je daarna de papierlaag eraf.

2. Stuur deze tekening naar de Trotec Lasersnijder.

 

3. Check de juiste instellingen in Trotec.

Wij gebruiken een Trotec Speedy 100.

Instellingen LaserFlex:

Graveren: Vermogen: 100%, Snelheid: 50%, PPi: 800%

Snijden: Vermogen: 60%, Snelheid: 3.5%, PPi: 1000%

4. Zet de graveer instelling op van onderaf graveren.

 

Via Plate, Plate Setup, vink Bottom aan.

5. Eerst graveert de Trotec het materiaal, daarna snijdt hij de vorm uit.

Dit gaat goed voor kleine vormen. Maar bij grote afbeeldingen dan trekt het materiaal krom en gaat golven door de hitte. Hierdoor is de laser dan niet meer overal in focus op het oppervlakte van het materiaal, waardoor de afbeelding dan niet door en door wordt weggegraveerd. Hierdoor blijft dan een waas achterbij het persen op het textiel. Waarschijnlijk gaat dit beter op een lasersnijder met een vacuum bed.

Hieronder zie je een oranje zweem doorschemeren onder de afbeelding, dat was waar het materiaal niet geheel weg gegraveerd was. (de bruine strepen zaten al in het textiel.)

6. Na het lasersnijden heb je dan een aantal uitgesneden vormen.

De oranje linksboven moet nog geperst, de anderen zijn de papieren die er afgetrokken zijn na het persen, de oranje vis midden onder is op textiel geperst. Hierbij moest ik eerst een aantal testen maken voordat ik de laser instellingen goed had en alle onderdelen goed los lieten op het textiel.

7. Leg de afbeeldingen op de kop op het textiel in de pers.

8. De pers staat bij ons op 160*C voor het vinyl folie, en op 20 sec. Dat werk ook voor de LaserFlex folie. De vinylfolie persen we na 20 seconden, nog een 10 sec als de transfere folie eraf gehaald is, om te zorgen dat het vinyl echt goed in het textiel trekt.

Dat heb ik hierbij ook gedaan, maar gebruik dan wel een stuk bakpapier tussen het materiaal en de deksel van de pers. Anders plakt de LaserFlex aan de hitte deksel van de pers.