Mobile Home uit MDF en ronde hoeken

Blogpost van Claudia (mymobilehome.nl)

Mijn eerste serie mobile homes heb ik bij Laserbeest in Delft laten laser snijden uit 6mm berken multiplex. Ik was blij met het resultaat: mooi hout en stevige onderdelen. Minpuntje: de ronde hoeken uit mijn Illustrator bestand waren niet meegenomen, waardoor mijn caravannetje rechthoekige ramen had gekregen. Een ander minpuntje waren de kosten.

Voor de tweede serie wilde ik mijn aangepaste bestand testen en kijken hoe zo’n laser cutter eigenlijk werkt en of ik dat gewoon zelf kan. Wat fijn te ontdekken dat je bij ZB45 op dinsdag kan binnenlopen om precies dat te doen. In plaats van multiplex koos ik dit keer voor MDF.

Met de Trotec software voor de lasersnijder werd ik uitgebreid geholpen. Naast de materiaalkeuze zijn met name de instellingen voor het volume en de snelheid van belang. Op basis van hun eerdere ervaringen kozen we voor mijn mdf plaat van 6mm dik respectievelijk 100% (want we willen er doorheen) en 0,1. Vervolgens de plaat in de machine leggen en de laserpunt in focus zetten met een ingenieus meetpennetje. Daarna wordt de laserpunt in het uiterste linkerhoekje van de plaat gezet en in de software verslepen we de hoek van het werkblad naar datzelfde beginpunt. Klep dicht, afzuiger aan en snijden maar.

Heel spannend om de machine aan het werk te zien. Even ging het wat roken, maar daar bleef het gelukkig bij. Drie kwartier later heb ik het resultaat in handen en ben in mijn nopjes met de rondhoekige ramen en de nieuwe, oh zo handige uitsparingen voor de scharniertjes. Maar het mdf snijden met deze instellingen duurde best lang en ging gepaard met behoorlijk wat roet. Thuis heb ik alle onderdelen eerst geschuurd, zodat ik ze zonder vlekken kon vasthouden. Bij het in elkaar zetten van mijn mobile home, bleken er voor mij nog andere nadelen aan het mdf te kleven. Volgende keer weer multiplex.

Voor de volgende inloper haar kledinglabels uit karton laat snijden, doen we nog een snelle test voor de ronde hoeken. In Illustrator kun je direct een rechthoek met ronde hoeken tekenen of later aan een rechthoek ronde hoeken geven. De laatste manier werkte niet bij Laserbeest. Ik teken er van beide een en deze worden op een dun restje populieren triplex supersnel uitgesneden. Resultaat: allebei ronde hoeken! Met de Trotec software maakt het blijkbaar niet uit hoe de ronde hoeken zijn gemaakt.

Laad je telefoon op in zo'n mooie caravan op het Magneet Festival! Stem op dit project op: http://www.magneetfestival.nl/idea/het-mobiel-oplaadstation