Haarpin uit de jaren 20

Ik wilde voor een fotoshoot graag deze haarpin namaken. Hierbij een korte omschrijving van hoe ik dat met behulp van de lasersnijmachine heb gedaan. 

Tekening:
Omdat het plaatje in lage resolutie was ben ik met de hand begonnen. Helemaal tracen in illustrator had ik geen zin in dus ik heb het via een andere weg gedaan. Ik heb het stuk van de haarpin in Photoshop uit het bestand gecropt en zo groot mogelijk uitgeprint. Dat was natuurlijk erg gepixeld. Die tekening heb ik daarom met de hand overgetrokken zodat ik zelf de mooiste lijnen kon bepalen. Terug naar de computer, ik heb een hoge resolutie scan gemaakt en de tekening, wederom in Photoshop het contrast op z’n allerhoogst gezet. Toen het bestand in Illustrator geopend en met de functie ‘image trace’ omgezet naar een vector. Die heb ik nagelopen en hier en daar nog aangepast tot het moment dat ik tevreden was over de vorm. Volgens de ZB45’s instructies voor de lasersnijmachine stel ik de lijnkleur in op rood en de lijndikte op 0,1 mm alvorens het op te slaan. 
 
 
Materiaal:
Haarpinnen werden in de jaren 20 vast niet uit plastic gemaakt maar waarschijnlijk uit iets metaal achtigs. Dus minder geschikt voor de lasersnijder. Omdat dit voor een fotografieproject is twijfelde ik tussen rood gespoten multiplex of acrylaat. Ik koos voor het laatste.
 
 
Proces: 
Omdat acrylaat vaak in bulk word verkocht en ik maar een klein oppervlak nodig heb, mag ik een restje van ZB45 gebruiken, erg fijn. Er is al e.e.a uit de plaat gesneden dus ik leer gelijk hoe ik het bestand goed kan positioneren. Liesbeth helpt me met het instellen van de machine, gelukkig is er een hand-out met alle stappen zodat ik het een eventuele volgende keer hopelijk zelf kan.
 
Klep dicht, fingers crossed en snijden maar!
 
Het resultaat:
Acrylaat word zo vaak gebruikt dat de instellingen gelijk goed waren, de vorm kwam er prachtig uit. Er zat een klein beetje roetvorming op de achterkant, dat ik er met water makkelijk af krijg. Ik ben erg blij met het resultaat!