Nieuwsbrief van ZB45 Makerspace - Voorjaar 2016

In ZB45 Makerspace hebben we weer een aantal nieuwe cursussen, waaronder de Intensieve beginnerscursus Arduino en de Basiscursus programeren in Python (voor vrouwen).

Aanmelden voor een cursus kan via de link in deze nieuwsbrief.

Iedere dinsdag is er de Open Inloop van 12-21.30 uur.

Hieronder het workshop-/cursusaanbod voor de komende weken:

Tech Kids Klup
Iedere woensdagmiddag tot en met 11 mei is de Tech Kids Klub. Wil je weten hoe apparaten in elkaar zitten en hoe ze werken? Wil je zelf een apparaat maken om mee te spelen? Dan is deze cursus echt iets voor jou. Je gaat een oud/kapot ongevaarlijk apparaat netjes uit elkaar halen en kijken wat erin zit. We leren hoe het onderdeel heet en wat het kan. Je onderzoekt of het werkt op een batterij. We maken allerlei leuke nieuw apparaten en speelgoed die ‘iets’ doen. Voor kinderen van 9 tm 12 jaar. Wil je nog meedoen? Dat kan: je kan ook vanaf komende woensdag instromen!
https://zb45.nl/techkidsklup

3D Printen - Introductie workshop (Volwassenen)
In deze workshop leer je zelf printen met de Ultimaker 3D printer. Ook als je nog nooit een 3D tekening op een computer gemaakt hebt kun je leren 3D ontwerpen en 3D printen. Donderadagavond 7 april van 19.00-21.30 uur. Meer data vind je op onze website.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. Donderag 14 april van 13.00-16.00 uur is er weer een cursus.
https://zb45.nl/cursusinkscape

Basiscursus programmeren in Python (voor vrouwen)
Programmeren is leuk, een creatieve bezigheid en soms ook gewoon praktisch. In deze workshop serie leer je de basis van programmeren in de taal Python. Je leert onder andere wat de structuur van een programma is, hoe je bestanden kan lezen en schrijven en hoe je eigen code of code van anderen kan hergebruiken. De workshop wordt één keer per week gegeven. Uitleg wordt afgewisseld met praktische programmeer oefeningen. Na vijf weken ben je in staat om kleine applicaties te schrijven. Op donderag 14 april van 19.00-21.30 start deze cursus.
https://zb45.nl/python

Werken met de CNC
Leer werken met de CNC-frees. Je leert waar je op moet letten in het ontwerp, hoe het ontwerp om te zetten in G-code en het bedienen van de CNC. Vrijdagochtend 22 april van 9.30-12.00.
https://zb45.nl/freesworkshop

Intensieve beginnerscursus Arduino
Deze cursus van 4 middagen is bedoeld voor hobbyisten, kunstenaars, doe-het-zelvers en ander creatievelingen die aan de slag willen met de Arduino maar nog niet precies weten hoe. De Arduino stelt je in staat om op een makkelijke manier projecten te ontwikkelen die voorheen alleen toegankelijk waren voor professionele techneuten. Denk aan lampen die je kan laten reageren op beweging, verwarming die je met je smartphone kan bedienen, robots, en nog veel meer.
Het doel van de cursus is om aan het einde zelfstandig aan de slag te kunnen met de Arduino. De beste manier om dit te leren is door het zelf te doen. Voor wie: Beginners vanaf 16 jaar zijn welkom. Geen ervaring met electronica of programmeren vereist. Deze cursus start vrijdag 22 april.
https://zb45.nl/ArduinoCursus

De 3D Printclub: Mei-vakantie
In de Mei-vakantie op 2 en 3 mei is er weer een 3D printclub voor jongeren van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen.
https://zb45.nl/3dprintclub

Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geinteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
Scholen kunnen bij PME een voucher aanvragen, waarmee (een deel van) de cursuskosten betaald kunnen worden. De workshops die wij aanbieden zijn: Arduino cursus (zowel voor docenten als leerlingen), 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen, workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school, robots bouwen en programmeren (middelbare school).
https://zb45.nl/pme