Gepersonaliseerde candlebags (lichtzakjes)

Persoonlijke Candlebags

Candlebags zijn papieren zakken waar je een waxinelichtje in kan stoppen, dit geeft 's avonds in de tuin een mooi effect.

Er zijn verschillende designs beschikbaar; ster, zon, hartjes etc. Leuker wordt het om met een laser een eigen ontwerp te maken.

Halftone

Vroeger werd er bij het tonen van foto's in de krant gebruik gemaakt van een druktechniek genaamd halftone. Dit is een manier om een afbeelding om te zetten in stippen waarbij er gevarieerd wordt in grootte en afstand tussen de stippen.  Deze techniek is ook ideaal voor de laser. Doordat er stippen worden weggelaserd vallen er geen grote gaten waardoor de afbeelding verloren gaat.

Inkscape

Via inkscape is het mogelijk om elke afbeelding om te zetten naar halftone. Hiervoor kan je gebruik maken van de optie create tiled clones. Allereerst is het goed om het negatief van de afbeelding te nemen.  Donkere vlakken in de afbeelding zorgen voor grote stippen en grote stippen laten veel licht door. Dit is juist niet wat je wil. Dit kan je oplossen door het negatief van de afbeelding te nemen. De volgende stap is om een stip te maken die je afhankelijk van de onderliggende afbeelding gaat clonen. In principe kan je elk figuur clonen dus ook een ster, vierkant, etc. Zorg ervoor dat dit mooi in de bovenhoek uitgelijnd wordt met de afbeelding en dat je kiest voor een rode stroke met width van 0.1 px zodat de laser dit herkent als cut.

Bij het instelpaneel Create Tiled Clones zijn de volgende instellingen van belang:

  • Trace: Trace the drawing under the tiles. 1. Pick from the drawing: color. 3. Apply the value to the clones: Size.
  • Shift: Shift X: Per Column 15%. Shift Y: Per Row 15%. Dit in verband met correctie verlies materiaal door snijlijnen. De stippen moeten enige afstand van elkaar hebben anders vallen ze samen en kunnen er grote gaten ontstaan. 
  • Width, height moeten aangepast worden aan de afmetingen van de onderliggende afbeelding.

Laser

Bij het snijden met de laser leg ik een restplankje hout in de candlebag zodat de laser maar een zijde snijdt. De instellingen die ik gebruikt heb zijn power 45 en speed 4. De candlebags zijn gemaakt van een brandvertragend papier maar de laser heeft daar geen problemen mee. 

Resultaten

Geboortekaartje orgineelcandlebag

 Geboortekaartje in zwart-wit (links) en het eindresultaat (rechts)