Zazzy's bedrijfslabeltjes

Twee jaar geleden stonden we op het punt onze website voor het eerst te openen voor het publiek. Onze missie: met behulp van 3D-printen gepersonaliseerde producten beschikbaar maken voor normale mensen. Want ondanks goedgelovige journalisten is er in de realiteit toch enige technische ontwerpkennis nodig om het benodigde 3D-ontwerp te produceren, nog los van het bedienen van de nog primitieve thuisprinters. Met een “mom-proof” webinterface wilden we het mogelijk maken simpele sieraden en accessoires te personaliseren, geproduceerd door professionele 3D-printers in diverse metalen.

 

Als beginnende startup zochten we nog naar bedrijfslabeltjes om aan de producten te hangen. In grote aantallen is er veel mogelijk in China, maar we besloten ze zelf te lasercutten bij ZB45. Hierdoor waren er kleine batches mogelijk, kon ik snel itereren op de feedback van onze Chief Fashion, en lokale hand-made productie past sowieso beter bij ons concept.

 Verschillende varianten van de labels

 

De labeltjes bleken een leuke uitdaging voor de lasercutter: omdat de labeltjes zo klein zijn, vallen ze tijdens het maken door het raster heen. Ook is het logo te klein om te graveren, maar zorgt snijden met minder vermogen soms voor onregelmatige dieptes, afhankelijk van de vorm van het logo. Bovendien geeft de “grafeer” kleur zwart problemen indien ingesteld op ‘snijden’. Na diverse testrondes kwam ik op de volgende drie stappen uit: 1. snijden van gaatjes, 2. snij-graferen van logo’s, 3. snijden van contour. Met een goed vastgetapede (trekt krom!) 2.7mm plaat van de Gamma zijn er zo inmiddels vele duizenden labeltjes gemaakt, voor 3 cent per stuk (excl. eigen uurloon ;)).

 

 

 Twee jaar later zijn er 250.000 virtuele producten ontworpen, hebben tevreden gebruikers uit 25 landen producten met de labeltjes ontvangen en bleken de labeltjes zelfs te helpen productmanagers bij Hema enthousiast te krijgen. Ondanks een groeiend team en funding maak ik de labels nog steeds graag zelf, om een eigen ‘finishing touch’ te geven aan alle producten die we uitsturen.

 

Zazzy <3 Lasercutting