Houten en Vilten onderzetters op de lasersnijder

Onlangs heb ik bij ZB45 een cursus Inkscape gevolgd met als doel het maken van ontwerpen voor de laser snijder. Als eerste projectje heb ik onderzetters gemaakt. Omdat ik ook een vel wol vilt mee had, hebben we dit ook uitgeprobeerd op de trotec. Het resultaat is erg mooi MAAR de geur van verbrand haar is AFSCHUWELIJK! (sorry jongens!)  Dus ik zal hier ook beschrijven hoe ik dat ga oplossen en of het lukt.

 

Ontwerp

Het ontwerp maak je in Inkscape. Ik wou iets met bloemen dus na wat geklungel met zelf proberen bloemetjes te tekenen moet ik toch toegeven dat ik niet kan tekenen. Ok hoe dan wel. Je kunt een plaatje importeren vanuit het internet bijvoorbeeld via een bitmap.

Dat heb ik tijdens de cursus gedaan:

ontwerp vogels

Later heb ik dit ontwerp nog een beetje aangepast om het nog een keer te ‘printen’.

Maar nu de onderzetter, hoe maak je een bloemetje. Na wat plaatjes op internet te hebben bekeken wou ik persé zelf het bloemetje ontwerpen. Tijdens de cursus had ik geleerd dat je met de driehoek/ster in inkscape veel kanten op kunt. Ik heb deze tool dus gebruikt om een bloem te maken (een ster met 9 punten en afgeronde hoeken)

Ook met de rechthoek met afgeronde hoeken kom je een eind, namelijk de rechthoek nog een paar keer dupliceren en je hebt een bloem.

bloemen ontwerp

Trotec laser snijmachine

Tijd om het uitgewerkte bestand te gaan ‘printen’.  Eerst het ontwerp op hout. Het werden 4 onderzetters en een verbeterde versie van de vogeltjes van mijn eerste poging.

in de trotec

Ik heb 4 verschillende onderzetters gemaakt om uit te proberen hoe gedetailleerd je kunt gaan. Het gebruikte materiaal is timmerplaat van 2,7 mm. De onderzetters zijn ca 10 cm doorsnee en de hanger ook.

beide versies

De bovenste is mijn eerste poging, de onderste mijn tweede poging. Ik heb wat snijlijnen verwijderd omdat die niet nuttig waren, het formaat veranderd (de bovenste is bijna 13cm breed) de kleur van de vulling donkerder gezet, al begrijp ik nu dat dat geen invloed heeft. Bij het afdrukken hebben we ook gekozen om dieper te graveren, dat heeft echter ook gevolgen voor de markeerlijn, daar had ik geen rekening mee gehouden maar het is wel iets om over na te denken een volgende keer. Verder is deze voor het mooi iets te diep gegraveerd omdat het erg kleine figuurtjes zijn. Misschien een volgende keer nog eens proberen.

Dan de onderzetters:

4 onderzetters

Ik vind ze erg gaaf geworden maar er zijn wel wat verbeterpunten. Het ontwerp is niet erg symmetrisch maar ook niet random genoeg, het hangt er nu tussen in. Minder detail is in dit geval beter want steviger. De meest gedetailleerde onderzetter is erg breekbaar!  Ook heeft deze meer last van ‘brandvlekjes’ van de laser.

rook

Hoe ik dat minder kan laten worden weet ik nog niet goed, ik heb een truc gelezen met schilderstape erop plakken, maar dan moet je dat van alle kleine details afpeuteren.

Verder ben ik heel tevreden over de onderzetters

Vilt

Omdat ik niet op tijd een plaat hout kon bemachtigen was ik op zoek naar alternatieven. Ik las dat de machine ook vilt kan snijden en aangezien ik daar wel wat van op voorraad heb nam ik het mee.

Er zijn verschillende soorten vilt syntetisch en van echte wol (ook van verschillende schapenrassen). Ik had Merino wol van 3 mm mee.

Na wat testjes bleek dat langzaam snijden de truc is. Met snelheid 1 kwamen we er helemaal doorheen. Achteraf bleek het op een paar heel kleine plekjes nog net niet helemaal erdoorheen.  De overige instellingen staan opgeslagen in de trotec software.

niet los

Hier zie je de achterkant en dat het net niet helemaal door was overal. Met een scherp mesje en een klein scherp schaartje was dit snel verholpen. Al bleven er een paar minder strakke pluisjes aanzitten die ik in een later stadium nog weg zal halen.

pluis

Een groot probleem bij het snijden van wolvilt is echter de geur, zeg maar STANK! Die is echt afschuwelijk. De geur bleef niet alleen lang in de werkplaats hangen (sorry!)  maar ook de auto stonk nog lang en in huis heb ik de onderzetters in een gesealde zak moeten bewaren.

Ook waren de randen zwart geblakerd. Op zich was dat niet zo erg, maar dat is wel waar de stank vandaan kwam.

roet

Ik heb online een paar oplossingen gevonden om de stank en de roet eraf te krijgen.

- krabben – hiermee krijg je de roet er wel af, maar ook pluizige randjes en nagels die nog 3 weken naar verbrand schaap ruiken, dit heeft niet de voorkeur.

- babydoekjes – met babydoekjes schijn je het roet er zo af te kunnen vegen. Ik heb dit geprobeerd met keukendoekjes en daar werd het inderdaad minder van, maar de rand werd ook pluizig.

- Handwas – in een afgesloten bakje 10 minuten weken in wolwas middel 3x herhalen. En vervolgens na het drogen met een borsteltje de randen schrobben. Ik heb hier een variatie op gedaan.

- schrobben – Met een oude electrische tandenborstel of een nagelborsteltje de randen schrobben, ook hier weer gevaar voor pluizigerandjes.

Ik heb uiteindelijk de onderzetters 1x gewassen in oxy action en biotex en 10 minuten laten weken. Na het weken heb ik even geprobeerd met een oude tandenborstel de roet er af te halen maar ik kreeg weer pluizige randjes. Ik houd niet van pluizige randjes en het ontwerp is te bewerkelijk. Ik heb de onderzetters laten drogen op een taartenrek en goed in gespoten met febreze. Ik hoop dat dit de oplossing is tegen de verschrikkelijke geur.   

Bij syntetisch vilt schijnt de geur minder erg te zijn en krijg je mooie dichtgesmolten randjes. Persoonlijk ga ik denk ik geen vilt meer snijden.