Parkeer borden voor bruiloft (Lasercut)

Materiaallijst:
Totaal: (€6,14)*

*=prijzen gebaseerd op gamma.nl 26/05/2015

Multiplex hardhout 3,6mm 1220x610mm (€4,99)*
Gezaagd tot:     4x 500x300mm       
     1x 500x200mm       
 Hardboard vloerplaat 1220 x 610mm (€1,15)*
Gezaagd tot:     4x 500x300mm       
   1x 500x200mm       
 

Door een drukke periode duurde het even, maar ik heb dan nu toch de tijd om mijn blog post te schrijven.

Een vriend van mij (Chiel) is afgelopen vrijdag getrouwd. Dit gebeurde op een locatie in het bos in de lage vuursche en om de parkeerplekken daar duidelijk aan te geven heeft hij aan mij gevraagd of ik hiervoor een aantal parkeerborden kon maken. Ook vroeg hij of ik er nog een bordje bij kon maken om de altenatieve looproute voor zijn oma aan te geven (slecht ter been dus moest er via een andere route naar toe).

Natuulijk vond ik dit ontzettend leuk om te doen dus ben ik direct met hem gaan zitten en heb ik een ontwerpje gemaakt op de computer (zie figuur 1).

Bij het ontwerpen laat ik altijd de vlakken die uitgelaserd worden zwart zodat jij en vooral degene waarvoor je het ontwerpt, goed een beeld krijgt van hoe het er uit gaat zien (zie figuur 1).

Parkeerbord Chiel en Lisa Bord oma Chiel en Lisa
 Figuur 1a: Parkeerbord Chiel en Lisa  Figuur 1b: Bord oma Chiel en Lisa

 

Zodra dit ontwerp goed was heb ik de opvulling van de vlakken verwijderd en deze vlakken een omlijning gegeven en gezord dat deze voldeed aan het "Recept voor een succesvolle snij-opdracht".

Deze bestanden heb ik meegenomen naar ZB45 op een USB-stick. Ik heb materiaal gehaald bij de Gamma en het daar ook meteen laten zagen. Er konden 5 borden uit één plaat (zie materiaallijst).

Aangekomen in ZB45 heb ik de bestanden van mijn USB-stick op de laptop die bij de Trotec Speedy 100 laser cutter staat geladen. Ik heb ervoor gekozen om de tekst niet in de plaat te graveren, maar om deze uit de plaat te snijden. Ik heb deze keuze gemaakt omdat dit vele malen sneller is dan graveren. Ik heb de timmerplaat gelaserd met onder de instelling van 3.8mm timmerplaat. <<nog waardes invoegen>>. Onder deze instelling krijg je mooie zuiveren sneden door het materiaal heen. Om het eindresultaat een effect te geven alof het in de plaat gegrafeerd was heb ik de multiplex plaat (alleen restmateriaal dus zonder de letters, zie afbeelding) op een plaat hardboard van hetzelfde formaat gelijmt (zie figuur 2). Hierdoor is het mogelijk om 5 borden in een half uurtje te maken terwijl ik hier een paar uur mee bezig was geweest wanneer ik voor graveren had gekozen.

Parkeerbord Chiel en Lisa
Figuur 2: Parkeerbord uitgelaserd met hardboard plaat erachter

Ik ben erg tevreden over het eindresultaat, het ziet er netjes uit en er zit niet al te veel tijd in het hele project (zie figuur 3). Voel je vrij om deze ontwerpen opnieuw te gebruiken en aan te passen voor je eigen projecten.

Parkeerbord Chiel en Lisa Bord oma Chiel en Lisa
Figuur 3a: Parkeerbord Chiel en Lisa af Figuur 3b: Bord voor oma van Chiel en Lisa af