van laser naar CNC

In oktober 2014 heb ik een korte cursus CNC gevolgd hier bij ZB45 en daar al wat dingen mee gemaakt. Voor het maken van een maquette van een meubel (schaal 1 op 5) leek het me een goed idee wat nieuws te proberen en de tekortkomingen van de CNC frees te ontlopen(1). Op een dinsdagmiddag maakte ik kennis met het apparaat en Inkscape, thuis had ik al het een en ander voorbereid en de hobbels werden zonder veel moeite of met hulp van Liesbeth (van ZB45) gladgestreken.

Ik maak mijn ontwerpen in Rhino3D, verzamel alle onderdeeltjes op een plaat van 60 bij 30 cm. en exporteer ze naar Inkscape. Dat gaat nog niet vanzelf, de ai bestanden vanuit Rhino slikt Inkscape niet evenals de gangbare dxf files. Uiteindelijk lukt het het beste met export van de R12 versie.... Nadeel is wel dat je allemaal losse lijntjes krijgt en dat de lasersnijder niet meer een efficient pad volgt. En als je in een tekening zowel wilt snijden als graveren dan moet je dat als twee dxf bestanden in je tekening importeren , dat scheelt een boel tijd. Zie de faq over het preparen van je tekeningen met Inkscape op de wiki van zb45.

Het gebruikte MDF was 4,08 tot 4,11 mm. dik, elk stukje moest nog even licht worden opgeschuurd met korrel 240. mdf

De stukjes worden aan een stuk installatiedraad geregen, het was verbazingwekkend om te zien hoe klein het gat is wat je kunt snijden. 

 

Tenslotte blijkt deze manier denk ik een heel goede wijze van computergestuurd fabriceren. Je wordt gedwongen in het ontwerp het productieproces te internaliseren.

  

1. De CNC frees is drie-assig, voor een aantal verbindingen zoals zwaluwstaarten levert dat nabewerking op.