Wijnrek met vissen

Al lange tijd loop ik met het idee rond om een wijnrek te maken dat ook een aquarium is. Hier een verslag van mijn vorderingen.

Het moet een rechthoekige bak worden waar je aan de voorkanten flessen wijn in kan schuiven. Hieronder een aantal foto's hoe het eruit moet gaan zien. Nu nog met plakband improvisorisch in elkaar gezet en nog zonder openingen aan de voorzijde. De blauwe kleur is het beschermfolie tegen krassen. Uiteindelijk wordt het een doorzichtig aquarium. 

Vooraanzicht:

Voor aanzicht

Bovenaanzicht:

bovenaanzicht

Zijaanzicht:

Zijaanzicht

Het formaat dat ik in gedachte had is 25x25x75cm. Het materiaal dat ik hiervoor wil gebruiken is acrylaat van 6mm dikte. De buizen hebben een diameter van 90mm buitenzijde en 84mm binnenzijde.

Toen ik met dit project begon was ik nog niet op de hoogte van de lasersnijder. Ik heb toen gaten geboord met een gatenboor. Het resultaat was niet optimaal. Het lukte om mooie ronde gaten te krijgen maar de boor "beet" zich af en toe vast in het materiaal met kleine haarscheurtjes tot gevolg. 

Eerste experimenten met gatenboor:

Gatenboor

Waarschijnlijk zou met een kolomboor betere resultaten behaald kunnen worden maar die had ik niet tot mijn beschikking. Iemand heeft me eens de tip gegeven om spiritus te gebruiken om te koelen. Doordat de spiritus verdampt blijft het materiaal en de boor koel waardoor de boor minder snel vast loopt.

Nu heb ik echter de lasersnijder ontdekt, deze wil ik gaan gebruiken om aan de voorkant de gaten te snijden en aan de achterkant cirkels te graveren waar de buizen mooi verzonken in komen te liggen.

Eerste resultaten lasersnijder:

resultaat lasersnijder  

Voor het graveren gaven de volgende instellingen het beste resultaat: snelheid 8, power 100. Cirkel met een buitenomtrek van 90.5mm en een binnenomtrek van 83.5. Het bleek nodig om een marge van 1 mm extra aan te houden zodat de buis goed past. Zie foto hieronder.

buis past

Door het graveren komt er fijn stof vrij dat moeilijk te verwijderen is en voor een matte aanslag zorgt rond het gegraveerde gebied. Zichtbaar op bovenstaande twee foto's.  Plan is om te snijden met een beschermfolie wat nadien verwijderd kan worden.

De volgende stap is ervaring op doen met het lijmen. Grote vraag gaat zien of het waterdicht te krijgen is met alleen lijm of dat er ook nog kit nodig gaat zijn.