Nieuwsbrief september 2017

In ZB45 Makerspace is alles weer begonnen: ieder dinsdag is er weer een Open Inloop, er staan veel cursussen gepland en het is mogelijk om machines te reserveren. Een nieuwe machine in de werkplaats is de vacuum former.

Voor kinderen en jongeren hebben we weer de Tech Kids Klup op woensdagmiddagen (start 20 september!) en de 3D Printclub in de Herfstvakantie. Een nieuwe cursus in de lijst is de Beginnerscursus Fusion 360.

Hieronder overzicht van alle cursussen die nu gepland staan voor de komende maanden.

Aanmelden voor een cursus kan via de link in deze nieuwsbrief.

Iedere dinsdag is er de Open Inloop van 12-21.30 uur. Tijdens de Open Inloop kun een half uur gratis een machine gebruiken om je materiaal en ontwerp te testen. Hiervoor vragen we een blogpost met jouw ervaringen en ontwerpen terug op onze website, om zo veel mogelijk kennis met elkaar te kunnen delen.
https://zb45.nl/over-ons

Beginnerscursus Fusion 360
Fusion 360 is een 3D CAD-tekenprogramma van Autodesk. Dit programma bieden ze gratis aan, aan makers. Hiermee kun je 3D modelleren aan voorwerpen of onderdelen die je zelf wil maken met digitale maakmachines. Deze cursus bestaat uit 2 lessen op donderdag 14 en 21 september (of 5 en 12 oktober), waarin je leert tekenen voor het gebruik van een lasersnijder of CNC frees en een 3D printer.
https://zb45.nl/beginnnerscursus_fusion360

3D Printen - Introductie workshop (Volwassenen)
In deze workshop leer je zelf printen met de Ultimaker 3D printer. Ook als je nog nooit een 3D tekening op een computer gemaakt hebt kun je leren 3D ontwerpen en 3D printen. Maandagavond 18 september van 19.00-21.30 uur. Meer data vind je op onze website.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Tech Kids Klup
Haal je apparaten het liefst uit elkaar om te zien wat er allemaal in zit. Om erachter te komen hoe ze werken. Dat is precies wat we deze cursus samen gaan doen. We maken allerlei nieuwe apparaten en speelgoed dat ‘iets’ doet. De Tech Kids Klub is wekelijks op woensdagmiddag van 14.30-16.30 uur en bestaat uit 8 lessen. Start op 20 september tot en met 15 november (9 t/m 12 jaar).
https://zb45.nl/techkidsklup

Werken met de CNC
Leer werken met de CNC-frees. Je leert waar je op moet letten in het ontwerp, hoe het ontwerp om te zetten in G-code en het bedienen van de CNC. Maandagochtend 25 september van 9.30-12.00.
https://zb45.nl/freesworkshop

Introductiecursus MIG-lassen
Er is een Introductiecursus MIG-lassen gepland op vrijdag 6 oktober van 10.00-16.00 uur. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze.
https://zb45.nl/lassen

Open Laswerkplaats
Op vrijdagen als er géén lascursus is, is de Open Lasdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt dan zelf lassen aan eigen projecten, of met hulp van ons, of klein laswerk door ons laten doen. Kijk voor de tarieven op de website. Let op: de laswerkplaats is beschikbaar als er geen lascursussen zijn.
https://zb45.nl/laswerkplaats

Weekend van de Wetenschap - Simple Walker Workshop
Tijdens het Weekend van de Wetenschap ben je van harte welkom om de Simple Walker te programmeren! Op zaterdag 7 oktober tussen 13.00 en 16.00 uur kun je langskomen, je werkt dan zelfstandig of samen, ongeveer een half uur tot een uur met een Simple Walker. Vanaf 12 jaar, toegang is gratis.
https://zb45.nl/simple_walker_weekend_van_de_wetenschap

De 3D Printclub in de Herfst-vakantie
In de Herfst-vakantie op woensdag 25 en donderdag 26 oktober is er weer een 3D Printclub voor jongeren van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen. Ontdek de magie van het maken! Aanmelden kan al.
https://zb45.nl/3dprintclub

Basiscursus programmeren in Python (voor vrouwen)
Programmeren is leuk, een creatieve bezigheid en soms ook gewoon praktisch. In deze workshop serie leer je de basis van programmeren in de taal Python. Je leert onder andere wat de structuur van een programma is, hoe je bestanden kan lezen en schrijven en hoe je eigen code of code van anderen kan hergebruiken. De workshop wordt één keer per week gegeven. Uitleg wordt afgewisseld met praktische programmeer oefeningen. Na vijf weken ben je in staat om kleine applicaties te schrijven. Start op donderdag 2 november van 19.00-21.30.
https://zb45.nl/python

Beginnerscursus Arduino
Deze cursus van één middag, op zaterdag 4 november van 13.00-17.00 uur, is bedoeld voor hobbyisten, kunstenaars, doe-het-zelvers en ander creatievelingen die aan de slag willen met de Arduino maar nog niet precies weten hoe. Het doel van de cursus is om aan het einde zelfstandig aan de slag te kunnen met de Arduino. De beste manier om dit te leren is door het zelf te doen. Voor wie: Beginners vanaf 16 jaar zijn welkom. Geen ervaring met electronica of programmeren vereist.
https://zb45.nl/ArduinoCursus


De cursussen Inkscape en Lasersnijden bieden wij op individuele basis, via de linkjes onder de tekst kun je aangeven wanneer je een van deze cursussen wil volgen.

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden (Individueel)
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. In de cursus kunnen we ons dan richten op het maken van technische tekeningen voor prototyping of model- en maquette bouw, of op kunstzinnige en creatieve vormgeving.
https://zb45.nl/cursusinkscape

Instructie lasersnijden en -graveren (Individueel)
Deze instructie is bedoeld voor iedereen die al zelfstandig een vectortekening kan maken in Illustrator of Inkscape. Aan de hand van jouw eigen tekening leer je de machine juist instellen om het gewenste effect te krijgen op verschillende materialen.
https://zb45.nl/instructie_lasersnijden

Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geïnteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
ZB45 biedt workshops voor basisscholen: 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen. Of een workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school.
https://zb45.nl/3Dprintopschool

Voor het middelbaaronderwijs hebben wij een lespakket ontwikkeld om te leren robots bouwen en programmeren. Door het bouwen van de Simple Walker II leer je van alles over electronica, sensoren en programmeren met de Arduino.
http://simplewalker.com/

Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken
Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus(sen) als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's. Wij bieden een cursuspakket Digitale Maaktechnieken, een Cursus ontwerpen in Tinkercad voor docenten en een workshop Arduino voor docenten.
https://zb45.nl/docenten

Simple Walker II
De Simple Walker II is een educatief project dat in ZB45 is ontwikkeld en inmiddels op verschillende middelbare scholen gebruikt wordt in de lessen. De Simple Walker II is te programmeren met een Arduino, waardoor je diverse sensoren kan aansturen.
http://simplewalker.com/

Eens in de zoveel tijd organiseren we een Meetup met een specifiek thema. Om op de hoogte te blijven van deze Meetups kun jij je aanmelden voor de ZB45 Makerspace Meetup group.