Nieuwsbrief november 2018

Van cursisten van verschillende beginnerscursussen bij ZB45 Makerspace kregen we de vraag of we ook vervolgcursussen kunnen geven.

Daarom organiseren we in november vervolglessen en een terukommiddag voor 3 cursussen. Deze lessen zijn bedoeld voor cursisten die beginnerscursussen bij ZB45 Makerspace gevolgd hebben én mensen die vergelijkbare vaardigheid hebben. Deze vervolglessen behandelen allemaal een paar onderwerpen die aansluiten op de beginnerslessen en een selectie van vragen die je kunt opgeven in het aanmeldformulier.

Meer informatie over de Vervolglessen en de aanmeldformulieren vindt je via onderstaande links:
Vervolgles Fusion 360 op zaterdag 10 november.
Vervolgles Python (voor vrouwen) op zaterdag 17 november.
Terugkom-middag Arduino op zaterdag 24 november.

Daarnaast staan er de ook de gebruikelijk cursussen gepland. Dus had je je al lang voorgenomen om te leren 3D printen, CNC frezen, Mig lassen, of digitaal tekenen: dat kan dit jaar nog! Aanmelden kan via de linkjes in de nieuwsbrief.

Vervolgles Fusion 360
Zaterdagmiddag 10 november van 13.00-16.00 uur is de Vervolgles Fusion360. We behandelen alleen de Modelfunctie van het programma, met de nadruk op het maken van ontwerpen voor 3D Printen en CNC-frezen en lasersnijden. Onderwerpen die aanbod komen zijn 3D schetsen (over 3 vlakken), gebruik van Components en Direct Modeling. Op het aanmeldformulier kun je zelf vragen opgeven waar je graag uitleg over wil krijgen. Een selectie van de vragen worden in deze les behandeld.
https://zb45.nl/vervolgles_fusion360

Werken met de CNC
Leer werken met de CNC-frees. Je leert waar je op moet letten in het ontwerp, hoe het ontwerp om te zetten in G-code en het bedienen van de CNC. Maandagochtend 12 november van 9.30-12.00.
https://zb45.nl/freesworkshop

Introductiecursus MIG-lassen
Er zijn 2 lascursussen gepland. Een op vrijdag 16 november van 10.00-16.00 uur en de andere op vrijdag 14 december. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze.
https://zb45.nl/lassen

Vervolgles Python (vrouwen)
Zaterdagmiddag 17 november van 13.00-16.00 uur geeft Sascha van Essen een vervolgles Python. Deze les wordt, evenals de Beginnerscursus Python, alleen gegeven aan vrouwen. Op het aanmeldformulier kun je zelf vragen opgeven waar je graag uitleg over wil krijgen. Een selectie van de vragen worden in deze les behandeld. Verder heeft Sascha een aantal opdrachten die aansluiten op de beginnerslessen.
https://zb45.nl/vervolgles_python

Arduino terugkom-middag
Zaterdagmiddag 24 november van 13.00-16.00 uur is de Arduino terugkommiddag. Onder begeleiding van Karijn Wessing kunnen deelnemers hun Arduino kennis komen verdiepen. We zullen in elk geval nader ingaan op het Wire of I2C protocol. Op het aanmeldformulier kun je zelf vragen opgeven waar je graag uitleg over wil krijgen. Een selectie van de vragen worden in deze les behandeld.
https://zb45.nl/vervolgles_arduino

Beginnerscursus Fusion 360
Fusion 360 is een 3D CAD-tekenprogramma van Autodesk. Dit programma bieden ze gratis aan, aan makers. Hiermee kun je 3D modelleren aan voorwerpen of onderdelen die je zelf wil maken met digitale maakmachines. Deze cursus bestaat uit 2 lessen waarin je leert tekenen voor het gebruik van een lasersnijder of CNC frees en een 3D printer. Er is een cursus gepland op maandag 26 november van 19.00-21.30, met de 2e les op maandag 3 december.
https://zb45.nl/beginnnerscursus_fusion360

Introductie 3D Printen (Volwassenen)
Tijdens de Introductie 3D Printen bij ZB45 Makerspace Amsterdam krijg je inzicht in het proces vanaf het 3D ontwerpen tot en met het bedienen van de 3D printer. Ook als je nog nooit een 3D tekening op een computer gemaakt hebt, kun je leren 3D ontwerpen en 3D printen. Donderdag 13 december van 19.00-21.30 uur.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Introductiecursus MIG-lassen
Er zijn 2 lascursussen gepland. Een op vrijdag 16 november  en de andere op vrijdag 14 december van 10.00-16.00 uur. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze.
https://zb45.nl/lassen

3D Printclub in de Kerstvakantie
In de Kerstvakantie op woensdag 3 en donderdag 4 januari is er weer een 3D Printclub voor kinderen van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen. Ontdek de magie van het maken! Aanmelden kan al.
https://zb45.nl/3dprintclub


De cursussen Inkscape en Lasersnijden bieden wij op individuele basis, via de linkjes onder de tekst kun je aangeven wanneer je een van deze cursussen wil volgen.

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden (Individueel)
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. In de cursus kunnen we ons dan richten op het maken van technische tekeningen voor prototyping of model- en maquette bouw, of op kunstzinnige en creatieve vormgeving.
https://zb45.nl/cursusinkscape

Instructie lasersnijden en -graveren (Individueel)
Deze instructie is bedoeld voor iedereen die al zelfstandig een vectortekening kan maken in Illustrator of Inkscape. Aan de hand van jouw eigen tekening leer je de machine juist instellen om het gewenste effect te krijgen op verschillende materialen.
https://zb45.nl/instructie_lasersnijden


Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geïnteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
ZB45 Makerspace Amsterdam biedt workshops voor basisscholen: 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen. Of een workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school.
https://zb45.nl/3Dprintopschool

Voor het middelbaaronderwijs hebben wij een lespakket ontwikkeld om te leren robots bouwen en programmeren. Door het bouwen van de Simple Walker II leer je van alles over electronica, sensoren en programmeren met de Arduino.
http://simplewalker.com/

Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken
Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus(sen) als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's. Wij bieden een cursuspakket Digitale Maaktechnieken, een Cursus ontwerpen in Tinkercad voor docenten en een workshop Arduino voor docenten.
https://zb45.nl/docenten

Simple Walker II
De Simple Walker II is een educatief project dat in ZB45 is ontwikkeld en inmiddels op verschillende middelbare scholen gebruikt wordt in de lessen. De Simple Walker II is te programmeren met een Arduino, waardoor je diverse sensoren kan aansturen.
http://simplewalker.com/

Open Inloop en Lidmaatschap
Iedere dinsdag is er Open Inloop van 12-21.30 uur. Wordt nu lid van ZB45 Makerspace!  Als lid kun je op dinsdagen tijdens de open inloop gebruik maken van de makerspace. Dit kost € 10,- per maand. Hierbij zit 1 uur gebruik van de lasersnijder én 1 uur 3D-printen inbegrepen.
https://zb45.nl/over-ons

Coworkingspace
Als je lid bent, kan je op maandag, woendag, donderdag en vrijdag ook bij ZB45 makerspace komen werken. We zijn open van 9:00 tot 18:00, maar je moet wel van tevoren reserveren. Werken in de co-workingspace kost € 15,- per dag. Internet, koffie en thee is inbegrepen, voor gebruik van machines betaal je apart.

Meer informatie over het lidmaatschap en de coworking space vind je hier: https://zb45.nl/over-ons