Nieuwsbrief maart 2017

Via deze nieuwsbrief kondigen we weer een aantal activiteiten en cursussen in ZB45 Makerspace aan. Een nieuwe cursus in dit rijtje is de Beginnerscursus programmeren met Arduino.

Hieronder een overzicht van de cursussen die komende maand beginnen.

Aanmelden voor een cursus kan via de link in deze nieuwsbrief.

Iedere dinsdag is er de Open Inloop van 12-21.30 uur. Tijdens de Open Inloop organiseren we 1 keer per maand een Meetup met een specifiek thema: 11 april kun je bijvoorbeeld jouw Paasei laten beschilderen door de Eggbot. Om op de hoogte te blijven van deze Meetups kun jij je aanmelden voor de ZB45 Makerspace Meetup group.

Introductiecursus MIG-lassen
Er is een Introductiecursus MIG-lassen gepland op vrijdag 17 maart van 10.00-16.00 uur. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze. Voor gevorderden- en privé cursussen kan je contact opnemen met ZB45.
https://zb45.nl/lassen

Open Laswerkplaats
Op vrijdagen als er géén lascursus is, is de Open Lasdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt dan zelf lassen aan eigen projecten, of met hulp van ons, of klein laswerk door ons laten doen. Kijk voor de tarieven op de website. Let op: de laswerkplaats is beschikbaar als er geen lascursussen zijn.
https://zb45.nl/laswerkplaats

3D Printen - Introductie workshop (Volwassenen)
In deze workshop leer je zelf printen met de Ultimaker 3D printer. Ook als je nog nooit een 3D tekening op een computer gemaakt hebt kun je leren 3D ontwerpen en 3D printen. Maandagavond 20 maart van 19.00-21.30 uur. Meer data vind je op onze website.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Beginnerscursus Arduino
Deze cursus van één middag, op zaterdag 1 april van 13.00-17.00 uur, is bedoeld voor hobbyisten, kunstenaars, doe-het-zelvers en ander creatievelingen die aan de slag willen met de Arduino maar nog niet precies weten hoe. De Arduino stelt je in staat om op een makkelijke manier projecten te ontwikkelen die voorheen alleen toegankelijk waren voor professionele techneuten. Denk aan lampen die je kan laten reageren op beweging, verwarming die je met je smartphone kan bedienen, robots, en nog veel meer.
Het doel van de cursus is om aan het einde zelfstandig aan de slag te kunnen met de Arduino. De beste manier om dit te leren is door het zelf te doen. Voor wie: Beginners vanaf 16 jaar zijn welkom. Geen ervaring met electronica of programmeren vereist.
https://zb45.nl/ArduinoCursus

Meetup - Paaseieren beschilderen met de Eggbot
Tijdens  deze Meetup op dinsdag 11 april van 13.00-21.00 uur kun je met de Eggbot een ontwerp of tekst op een ei tekenen. Kom langs met een idee voor een mooi ontwerp of een briljante tekst voor op je Paasei. Wij hebben een computer met de onwerp-sofware, lege eieren en een Eggbot. Meld je aan via https://www.meetup.com/ZB45-Makerspace/

De 3D Printclub in de Mei-vakantie
In de Mei-vakantie op 24 en 25 april is er weer een 3D Printclub voor jongeren van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen. Ontdek de magie van het maken! Aanmelden kan al.
https://zb45.nl/3dprintclub

Basiscursus programmeren in Python (voor vrouwen)
Programmeren is leuk, een creatieve bezigheid en soms ook gewoon praktisch. In deze workshop serie leer je de basis van programmeren in de taal Python. Je leert onder andere wat de structuur van een programma is, hoe je bestanden kan lezen en schrijven en hoe je eigen code of code van anderen kan hergebruiken. De workshop wordt één keer per week gegeven. Uitleg wordt afgewisseld met praktische programmeer oefeningen. Na vijf weken ben je in staat om kleine applicaties te schrijven. Start op donderag 4 mei van 19.00-21.30.
https://zb45.nl/python

Werken met de CNC
Leer werken met de CNC-frees. Je leert waar je op moet letten in het ontwerp, hoe het ontwerp om te zetten in G-code en het bedienen van de CNC. Maandagochtend 8 mei van 9.30-12.00.
https://zb45.nl/freesworkshop

De cursussen Inkscape en Lasersnijden bieden wij op individuele basis, via de linkjes onder de tekst kun je aangeven wanneer je een van deze cursussen wil volgen.

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden (Individueel)
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. In de cursus kunnen we ons dan richten op het maken van technische tekeningen voor prototyping of model- en maquette bouw, of op kunstzinnige en creatieve vormgeving.
https://zb45.nl/cursusinkscape

Instructie lasersnijden en -graveren (Individueel)
Deze instructie is bedoeld voor iedereen die al zelfstandig een vectortekening kan maken in Illustrator of Inkscape. Aan de hand van jouw eigen tekening leer je de machine juist instellen om het gewenste effect te krijgen op verschillende materialen.
https://zb45.nl/instructie_lasersnijden

Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geïnteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
ZB45 biedt workshops voor basisscholen: 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen. Of een workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school. https://zb45.nl/3Dprintopschool

Voor het middelbaaronderwijs hebben wij een lespakket ontwikkeld om te leren robots bouwen en programmeren. Door het bouwen van de Simple Walker II leer je van alles over electronica, sensoren en programmeren met de Arduino. http://simplewalker.com/

Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken
Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's. Wij bieden een cursuspakket Digitale Maaktechnieken, een Cursus ontwerpen in Tinkercad voor docenten en een workshop Arduino voor docenten.
https://zb45.nl/docenten

Simple Walker II
De Simple Walker II is een educatief project dat in ZB45 is ontwikkeld en inmiddels op verschillende middelbare scholen gebruikt wordt in de lessen. De Simple Walker II is te programmeren met een Arduino, waardoor je diverse sensoren kan aansturen.
http://simplewalker.com/