Nieuwsbrief januari 2017

De medewerkers van ZB45 Makerspace wens je een heel goed 2017. Waarin we elkaar hopelijk weer inspireren en uitdagen mooie dingen te maken en veel van elkaar kunnen leren.

Komend jaar kunnen we dat ook weer doen tijdens de Open Inloop iedere dinsdag tussen 12.00 en 21.30 uur.

Twee keer per maand organiseren we 's avonds tijdens de Open Inloop een Meetup met een varierend thema. Op 3 januari beginnen we met een Nieuwjaarsborrel Meetup en is er later in de maand een avond programeren met Arduino aan de hand van de Simple Walker II. Om op de hoogte te blijven van deze Meetups kun jij je aanmelden voor de ZB45 Makerspace Meetup group.

Hieronder een overzicht van de cursussen die komende maand weer beginnen. Zo kun je alvast het lijstje met goede voornemens gaan aanvullen.


Aanmelden voor een cursus kan via de link in deze nieuwsbrief.

Iedere dinsdag is er de Open Inloop van 12-21.30 uur. Met 3 januari, van 19.00-21.00 uur de Nieuwjaarsborrel.

De 3D Printclub in de Kerstvakantie - 10-15 jaar
In de Kerstvakantie op 4 en 5 januari is er weer een 3D Printclub voor jongeren van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen.
https://zb45.nl/3dprintclub

Tech Kids Klup - 9-12 jaar
Na de Kerstvakantie start op woensdag 11 januari weer een Tech Kids Klup. Wil je weten hoe apparaten in elkaar zitten en hoe ze werken? Wil je zelf een apparaat maken om mee te spelen? Dan is deze cursus echt iets voor jou. Je gaat een oud/kapot ongevaarlijk apparaat netjes uit elkaar halen en kijken wat erin zit. We leren hoe het onderdeel heet en wat het kan. Je onderzoekt of het werkt op een batterij. We maken allerlei leuke nieuw apparaten en speelgoed die ‘iets’ doen. Voor kinderen van 9 tm 12 jaar. De Tech Kids Klup is tot en met 5 april iedere woensdagmiddag van 14.30 tot 16.30.
https://zb45.nl/techkidsklup

Introductiecursus MIG-lassen
In januari en februari staan weer 4 cursussen MIG-lassen gepland. Op vrijdag 13 januari, vrijdag 27 januari, vrijdag 10 februari en vrijdag 24 februari van 10.00-16.00 uur. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze. Voor gevorderden- en privé cursussen kan je contact opnemen met ZB45.
https://zb45.nl/lassen

Open Laswerkplaats
Nieuw dit jaar is de Open Lasdag. Op vrijdagen als er géén lascursus is, is de Open Lasdag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt dan zelf lassen aan eigen projecten, of met hulp van ons, of klein laswerk door ons laten doen. Kijk voor de tarieven op de website. Let op: de laswerkplaats is beschikbaar als er geen lascursussen zijn.
https://zb45.nl/laswerkplaats

3D Printen - Introductie workshop (Volwassenen)
In deze workshop leer je zelf printen met de Ultimaker 3D printer. Ook als je nog nooit een 3D tekening op een computer gemaakt hebt kun je leren 3D ontwerpen en 3D printen. Maandagavond 16 januari van 19.00-21.30 uur. Meer data vind je op onze website.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Basiscursus programmeren in Python (voor vrouwen)
Programmeren is leuk, een creatieve bezigheid en soms ook gewoon praktisch. In deze workshop serie leer je de basis van programmeren in de taal Python. Je leert onder andere wat de structuur van een programma is, hoe je bestanden kan lezen en schrijven en hoe je eigen code of code van anderen kan hergebruiken. De workshop wordt één keer per week gegeven. Uitleg wordt afgewisseld met praktische programmeer oefeningen. Na vijf weken ben je in staat om kleine applicaties te schrijven. Start op donderag 19 januari van 19.00-21.30.
https://zb45.nl/python

Meetup - programmeren met de Simple Walker II
Tijdens deze Meetup op dinsdagavond 24 januari van 19.00-21.00 uur kun je kennis maken met de Simple Walker II. Dit is een educatief project dat in ZB45 ontwikkeld is en inmiddels op verschillende middelbare scholen gebruikt wordt in de lessen. De Simple Walker II is te programmeren met een Arduino, waardoor je diverse sensoren kan aansturen. Om op de hoogte te blijven van deze Meetups kun jij je aanmelden voor de ZB45 Makerspace Meetup group.

De cursussen Inkscape en Lasersnijden bieden wij op individuele basis, via de linkjes onder de tekst kun je aangeven wanneer je een van deze cursussen wil volgen.

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden (Individueel)
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. In de cursus kunnen we ons dan richten op het maken van technische tekeningen voor prototyping of model- en maquette bouw, of op kunstzinnige en creatieve vormgeving.
https://zb45.nl/cursusinkscape

Instructie lasersnijden en -graveren (Individueel)
Deze instructie is bedoeld voor iedereen die al zelfstandig een vectortekening kan maken in Illustrator of Inkscape. Aan de hand van jouw eigen tekening leer je de machine juist instellen om het gewenste effect te krijgen op verschillende materialen.
https://zb45.nl/instructie_lasersnijden

Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geïnteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
ZB45 biedt workshops voor basisscholen: 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen. Of een workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school.
https://zb45.nl/3Dprintopschool

Voor het middelbaaronderwijs hebben wij een lespakket ontwikkeld om te leren robots bouwen en programmeren. Door het bouwen van de Simple Walker II leer je van alles over electronica, sensoren en programmeren met de Arduino.
http://simplewalker.com/

Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken
Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's. Wij bieden een cursuspakket Digitale Maaktechnieken, een Cursus ontwerpen in Tinkercad voor docenten en een workshop Arduino voor docenten.
https://zb45.nl/docenten