Nieuwsbrief februari 2018

We hebben weer een paar interessante activiteiten en een vacature die we onder jullie aandacht willen brengen.

Zo hebben we morgen, zaterdag 17 februari, van 13.00-16.00 uur, een Simple Walker Workshop. Je kan dan leren hoe je dit kleine robotje kan programmeren. Voor iedereen vanaf 12 jaar. Deelname is gratis.

De 3D Printclub is er weer in de Voorjaarsvakantie: hiervoor zijn nog een aantal plekken beschikbaar. Aanmelden kan nog!

Verder hebben we een vacature voor programmeer-docenten, hieronder meer informatie daarover.

En de lijst met cursussen voor de komende tijd:

Aanmelden voor een cursus kan via de link in deze nieuwsbrief.

Simple Walker Workshop voor kinderen én volwassenen!
Op zaterdag 17 februari ben je van harte welkom om de Simple Walker te programmeren! Tijdens deze (gratis) workshopmiddag nodigen we je uit om te experimenteren met de Simple Walker. De middag is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar: dus voor kinderen of jongeren vanaf 12 jaar, voor volwassenen, maar ook voor docenten in het middelbaar onderwijs. Tussen 13.00 en 16.00 uur kun je langskomen, je werkt dan zelfstandig of samen, ongeveer een half uur tot een uur met een Simple Walker.
https://zb45.nl/Simple_Walker

De 3D Printclub in de Voorjaarsvakantie
In de voorjaars-vakantie op woensdag 28 februari en donderdag 1 maart is er weer een 3D Printclub voor jongeren van 10-15 jaar. In twee middagen kan je bij ons uitvinden wat een 3D printer allemaal kan en zelf leren hoe je je eigen 3D ontwerpen kunt maken, aanpassen en printen. Ontdek de magie van het maken! Aanmelden kan al.
https://zb45.nl/3dprintclub

Iedere dinsdag is er nog steeds de Open Inloop van 12-21.30 uur. Tijdens de Open Inloop kun een half uur gratis een machine gebruiken om je materiaal en ontwerp te testen. Hiervoor vragen we een blogpost met jouw ervaringen en ontwerpen terug op onze website, om zo veel mogelijk kennis met elkaar te kunnen delen.
https://zb45.nl/over-ons

Werken met de CNC
Leer werken met de CNC-frees. Je leert waar je op moet letten in het ontwerp, hoe het ontwerp om te zetten in G-code en het bedienen van de CNC. Donderdagochtend 22 februari van 9.30-12.00.
https://zb45.nl/freesworkshop

Workshop 3D Printen (Volwassenen)
Door te printen leer je waar je bij het modelleren voor 3D printen op moeten letten. Of je nou ontwerper bent en al werkt met vormgevingsprogramma's op de computer, op ambachtelijke wijze producten maakt of hier (nog) helemaal geen affiniteit mee hebt, maakt niet uit voor deze workshop. Maandag 5 maart van 19.00-21.30 uur.
https://zb45.nl/introductie3Dprint

Beginnerscursus Fusion 360
Fusion 360 is een 3D CAD-tekenprogramma van Autodesk. Dit programma bieden ze gratis aan, aan makers. Hiermee kun je 3D modelleren aan voorwerpen of onderdelen die je zelf wil maken met digitale maakmachines. Deze cursus bestaat uit 2 lessen op donderdag 8 en 15 maart van 19.00-21.30 uur, waarin je leert tekenen voor het gebruik van een lasersnijder of CNC frees en een 3D printer.
https://zb45.nl/beginnnerscursus_fusion360

Beginnerscursus Arduino
Deze cursus van één middag, op zaterdag 7 april van 13.00-17.00 uur, is bedoeld voor hobbyisten, kunstenaars, doe-het-zelvers en ander creatievelingen die aan de slag willen met de Arduino maar nog niet precies weten hoe. Het doel van de cursus is om aan het einde zelfstandig aan de slag te kunnen met de Arduino. De beste manier om dit te leren is door het zelf te doen. Voor wie: Beginners vanaf 16 jaar zijn welkom. Geen ervaring met electronica of programmeren vereist.
https://zb45.nl/ArduinoCursus

Introductiecursus MIG-lassen
Er zijn 2 lascursussen gepland. Een op vrijdag 9 maart van 10.00-16.00 uur en de andere op vrijdag 16 april. In één dag leer je omgaan met het MIG-lasapparaat, een slijptol en een afkortzaag. De cursus wordt gegeven groepjes van max 3 personen. Je kan ook met een groepje van 3 inschrijven op een dag naar keuze.
https://zb45.nl/lassen

 

Vacature: Cursusdocent
ZB45 Makerspace geeft verschillende cursussen op het gebied van programmeren en IoT. Wij willen ons onderwijs-team verbreden. Daarvoor zoeken wij mensen die het leuk vinden om af en toe een cursus geven. Zowel voor de huidige als nieuwe cursussen zoeken wij docenten. Meer informatie hierover op de website van ZB45.
https://zb45.nl/vacature

 

De cursussen Inkscape en Lasersnijden bieden wij op individuele basis, via de linkjes onder de tekst kun je aangeven wanneer je een van deze cursussen wil volgen.

Cursus Inkscape tekenen voor lasersnijden (Individueel)
In deze cursus wordt het 2D tekenprogramma Inkscape uitgelegd met als uitgangspunt het maken van tekeningen voor de lasersnijder. In de cursus kunnen we ons dan richten op het maken van technische tekeningen voor prototyping of model- en maquette bouw, of op kunstzinnige en creatieve vormgeving.
https://zb45.nl/cursus_inkscape

Instructie lasersnijden en -graveren (Individueel)
Deze instructie is bedoeld voor iedereen die al zelfstandig een vectortekening kan maken in Illustrator of Inkscape. Aan de hand van jouw eigen tekening leer je de machine juist instellen om het gewenste effect te krijgen op verschillende materialen.
https://zb45.nl/instructie_lasersnijden

 

Verder organiseren we geregeld workshops als er voldoende vraag naar is. Ben je geïnteresseerd in de onderstaande workshops, stuur dan een email aan make @ ZB45.nl.

Makerspace workshop voor bedrijven
Eens wat anders doen dan een standaard borrel? Bij ZB45 kunt u kennismaken met de Makerspace en o.a. leren 3D printen en lasersnijden.
https://zb45.nl/bedrijvenworkshop

Speciale workshops voor scholen
ZB45 biedt workshops voor basisscholen: 3D Printen en ontwerp voor basisschool leerlingen van groep 7 en 8: samen een schaakspel ontwerpen en printen. Of een workshop lasersnijden, bij ons in de werkplaats of op school.
https://zb45.nl/3Dprintopschool

Voor het middelbaaronderwijs hebben wij een lespakket ontwikkeld om te leren robots bouwen en programmeren. Door het bouwen van de Simple Walker II leer je van alles over electronica, sensoren en programmeren met de Arduino.
http://simplewalker.com/

Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken
Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus(sen) als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's. Wij bieden een cursuspakket Digitale Maaktechnieken, een Cursus ontwerpen in Tinkercad voor docenten en een workshop Arduino voor docenten.
https://zb45.nl/docenten

Simple Walker II
De Simple Walker II is een educatief project dat in ZB45 is ontwikkeld en inmiddels op verschillende middelbare scholen gebruikt wordt in de lessen. De Simple Walker II is te programmeren met een Arduino, waardoor je diverse sensoren kan aansturen.
http://simplewalker.com/

Eens in de zoveel tijd organiseren we een Meetup met een specifiek thema. Om op de hoogte te blijven van deze Meetups kun jij je aanmelden voor de ZB45 Makerspace Meetup group.