Docenten cursussen Digitale Maaktechnieken

Voor de onderstaande cursussen kunnen docenten zich individueel aanmelden of als groep. Neem voor informatie over de groepsgrootte en prijzen contact op met ZB45 Makerspace, door een mail te sturen naar make@zb45.nl.

Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introduceren in nieuwe of bestaande lesprogramma's.

Klik op de onderstaande links om de inhoud te zien van de cursussen en workshops voor docenten:

Cursus Digitale Maaktechnieken voor docenten (3 lessen)

- Les 1: Lasersnijden en het 2D vectortekenprogramma Inkscape

- Les 2: 3D Printen en 3D tekenprogramma's (o.a. Tinkercad)

- Les 3: Maak een les-opzet voor jouw vak op school.

Workshop Ervaring op doen met Digitale Maak-machines voor docenten

Workshop Arduino voor docenten

Ervaring van ZB45 Makerspace in het onderwijs

ZB45 Makerspace verzorgt al 4 jaar lessen in digitale maaktechnieken op scholen.

Voorbeelden hiervan zijn: 3D Printlessen op Basisscholen, waarbij kinderen vanaf 10 jaar in 4 ochtenden met de klas een schaakspel maken met zelf ontworpen en zelf geprinte schaakstukken. Of Lasersnij- en 3D Printles aan scholieren van Middelbare scholen en MBO scholen, waaronder gerichte lessen lasersnijden en -graveren aan een Grafisch Lyceum. En 3D Printen in de Makerspace voor een HAVO en een VWO klas die deze techniek gebruiken bij de lessen Wiskunde, Informatica en Beeldende vorming, maar ook modellen maken bij werkstukken en presentaties voor andere vakken.

Daarnaast hebben we samen met het Metiscollege in Amsterdam een lespakket ontwikkeld waarmee leerlingen leren werken met een Arduino, door zelf een robotje te ontwerpen en programmeren. Hiermee krijgen ze inzicht in computergestuurde processen en leren ze hoe ze deze techniek ook kunnen toepassen in andere vakken als Informatica, Wiskunde, Natuurkunde en Schijkunde, maar ook Beeldende vorming.

Wij kunnen vanuit ZB45 Makerspace deze lessen projectmatig geven op scholen, maar het is veel belangrijker dat docenten van de school zelf deze technieken leren beheersen om ze toe te passen in hun lessen. Zeker als scholen investeren in digitale maakmachines als lasersnijders en 3D Printers, waarmee deze technieken heel toegankelijk worden voor de leerlingen.