Cursus Digitale Maaktechnieken voor docenten

De Cursus Digitale Maaktechnieken voor docenten bieden wij aan in een serie van 3 lessen van 3 uur. Als een school zich alleen wil richten op lasersnijden óf 3D Printen, bieden wij een combinatie van één van de eerste 2 lessen, met de 3e les.

Docenten van VMBO, HAVO, VWO, Technasium en MBO kunnen deze cursus als opstart gebruiken om digitale maaktechnieken te introcuderen in hun nieuwe of bestaande lesprogramma's.


Hieronder een beschrijving van de serie van 3 lessen:

Les 1: Lasersnijden en het 2D vectortekenprogramma Inkscape

In deze les krijg je zicht op de mogelijkheden van de lasersnijmachine. Welke materialen je hiermee kunt bewerken, wat het resultaat daarvan is en welke programma's er zijn om 2D tekeningen in te maken. Door zelf een ontwerp in een vectortekenprogramma te personaliseren en daarna te lasersnijden en -graveren, doorloop je alle stappen om de machine te bedienen.

Hiervoor gebruiken wij Inkscape, een opensource vectortekenprogramma, dat gratis te downloaden is voor zowel Mac, als Window en Linux computers.

Les 2: 3D Printen en het 3D tekenprogramma 123D Design

In deze les krijg je informatie over verschillende 3D Print-technieken,  in welke programma's je kunt ontwerpen voor de 3D printer of waar je kant en klare ontwerpen vindt. Daarnaast krijg je uitleg over de werking van een FDM 3D Printer, met behulp van de Ultimaker en het slicing programma CURA, en het gebruik en onderhoud hiervan. Door zelf een bestaand ontwerp te printen doorloop je alle stappen die nodig zijn om de machine te bedienen.

Om zelf 3D tekeningen te maken gebruiken we 123D Design, een gratis programma van Autodesk, dat is te installeren op Mac en Windows computers. Een voordeel van dit programma is dat het draait op een eigen computer en niet op een website, waardoor je niet afhankelijk bent van de bereikbaarheid en snelheid van het internet. Wel kun je ontwerpen opslaan in de cloud van Autodesk, zodat je jouw bestanden kunt delen met de leerlingen en zij hier ook samen of thuis aan kunnen werken.

Les 3: Maak een les-opzet voor jouw vak op school.

Opdracht voorafgaand aan deze les:
- maak een les-opzet voor jouw vak op school, waarbij gebruik gemaakt wordt van de lasersnij- of -graveertechniek, inclusief een ontwerp-opdracht hiervoor in Inkscape.
óf
- maak een les-opzet voor jouw vak op school, waarbij gebruik gemaakt wordt van de 3D Print techniek, inclusief een ontwerp-opdracht hiervoor in 123D Design.

In deze les bespreken we de uitkomsten van de bovenstaande opdracht per deelnemende docent en kijken we hoe de lasersnijmachine of de 3D printer optimaal gebruikt kan worden in het lesmateriaal. Ook kijken we naar de mogelijkheden van de tekenprogramma's Inkscape en 123D Design bij de ontwerp-opdracht voor de leerlingen.


Voor de deze serie lessen kunnen docenten zich individueel aanmelden of als groep. Neem voor informatie over de groepsgrootte en prijzen contact op met ZB45 Makerspace, door een mail te sturen naar make@zb45.nl.