Blogs

Kapstokhaak IVAR Kast

Mijn nieuwste add-on/plug-in voor mijn ivar kast.
getekend in inkscape en uitgefreesd met de C&C
Rob Oost - BlindDesign

 svg bestand: ivar_kapstok3.svg

 

Shirt

Vandaag is mijn zusje jarig en toen ik jarig was had je een persoonlijk cadeautje gegeven dus  dat wilde ik ook graag terug doen. Ik heb daarom een tekst voor op een shirt ontworpen met daarop de definitie van 'sister'. Daarop staan 3 definities die ik verzonnen heb. Ik heb de tekst in inkscape ontworpen en daarna uit laten snijden op de vinylsnijder. Vervolgens heb ik de tekst op het shirt gedrukt. 

Makerspace map

Try-out versie van de Amsterdamse makerspace map

 

Split Flab Displays voor De Korte Ontmoeting

ZB45 maakte de split flap displays voor De Korte Ontmoeting, een installatie van Aldo Brinkhoff op de ns-stations in de steden waar De Parade plaatsvindt.

 

QR code in hout.

Ik wilde het graag uitproberen of het mogelijk was om een QR code in hout (dus geen multiplex) te laseren en of die het dan zou doen.

Het eerste probleem waar ik tegenaan liep was dat door de niet consistente hardheid van het hout de diepte van het laseren varieert.
Hier zie je dat heel goed:De resolutie van de laser maakt het wel heel goed mogelijk om de zelfs hele fijne QR codes goed in het hout te zetten.

Vervolg lasersnijden

Afgelopen dinsdagavond wederom gewerkt aan mijn projekt: een doos gemaakt van 3mm multiplex voor een prototype drumcomputer. Ik ben weer een hoop wijzer geworden:

Markeren gaat sneller dan graveren. Met markeren tekent de lasersnijder een lijn doordat het materiaal niet helemaal doogebrand wordt. Om met de lasersnijder tekst te markeren i.p.v. graveren kreeg ik een aantal TrueType fonts mee die enkel uit lijnen bestaan i.p.v. vlakken. Die gebruik ik nu in Inkspace.

Eerste test lasersnijden

Als test heb ik in Inkscape m.b.v. een extensie een tabbed box gemaakt voor 3mm multiplex waar ik in het bovenblad diverse vormen wilde laten uitsnijden en graveren. Eerst kreeg ik duidelijke uitleg in de werking van de Trotec lasersnijder. Met de standaardinstellingen voor 3mm multiplex sneed de lasersnijder alle stukken perfekt uit, zelfs miniscule vormpjes. Het snijden gaat heel snel, het graveren een stuk langzamer omdat de lasersnijder dan het hele werkvlak net als een scanner van links naar rechts en van boven naar beneden moet aftasten.

Test hennep PLA en cellulose PLA

Voor een project waar ik nu mee bezig ben wou ik de eigenschappen van de materialen testen als ze met een laser gesneden worden. Wat ik specifiek wou weten voor mijn project was of je met snijlijnen vouwlijnen kon maken door ze niet helemaal door het materiaal door te snijden en of de verbinding die ik voor het materiaal bedacht had, zou werken. 

Een eigen lamp maken met accrylic (plexiglas)

Accrylic beter bekend als plexiglas is een plastic soort dat makkelijk te bewerken is met behulp van een lasercutter. Het is sterk materiaal wat tevens licht doorlaat. Het komt in twee varianten, gegoten en geëxtrudeerd.. De gegoten variant is het beste te gebruiken wanneer je het materiaal bijvoorbeeld wil graveren. Beide varianten zijn geschikt voor snijden met behulp van een lasercutter. Accrylic platen zijn te koop van 1 mm t/m 3 cm. 1 tot 10 mm is goed te bewerken met gebruik van een lasercutter.

Pages

Subscribe to RSS - blogs