3D ontwerpen

Programma's die geschikt zijn voor het ontwerpen van 3D te printen objecten, in volgorde van oplopende complexiteit en geavanceerdheid.

Doodle3D

3D tekenprogramma voor kinderen. Maar ook voor volwassenen best leuk.

Tinkercad

Eenvoudig online tekenprogramma dat speciaal bedoeld is om 3D printbare ontwerpen te maken. Eenvoudig in gebruik, maar wel geschikt voor het maken van preciese ontwerpen.

SketchUp

3D tekenprogramma van Google met intutieve interface en grote online-library (3D warehouse).

  • Voordeel: eenvoudig te leren.
  • Nadeel: het programma gaat uit van oppervlakken (surfaces) en heeft geen notie van wat gevuld is en wat niet (solids). Als gevolg daarvan ontstaan soms fouten in het omzetten naar een 3D object, met name als de oppervlakken niet goed op elkaar aansluiten. Een veel voorkomend resultaat hiervan is ook dat objecten die door elkaar heen getekend staan, als losse objecten door elkaar heen geprint worden, zonder een goede aanhechting.

OpenSCAD

Formule (programma) gebaseerd tekenprogramma dat zeer geschikt is voor het maken van printbare objecten. Open Source.

Blender

Professioneel Open Source tekenprogrammma. Niet zo gemakkelijk te leren, maar kan wel veel. Meer geschikt voor 3D animaties dan voor objecten, maar ook wel bruikbaar voor objecten tekenen.

Rhinoceros / SolidWorks / AutoCAD

Dure 3D tekenpakketten waarmee zeer professionele ontwerpen gemaakt kunnen worden. Voor studenten zijn goedkopere versies beschikbaar.