3D Print op School

ZB45 ontwikkelde speciaal voor het primair onderwijs (groep 7 en 8) een programma waarin de 3D printer centraal staat: 3Dprintopschool

Een 3D printer kan bijna alles maken, zoals jij het bedacht hebt. Met een 3D printer laat je je fantasie vaste vormen aannemen. Uit het niets ontstaat iets. De basis van techniek en creativiteit. Een 3D printer combineert techniek met creativiteit ‘op een magische manier’.

Door leerlingen van bassischolen kennis te laten maken met 3D printen willen we alle leerlingen op alle niveaus bereiken met de magie van het maken.

3Dprintopschool is een programma dat bestaat uit verschillende onderdelen, die variëren in tijdsduur, inspanning, prijs en doelgroep:

  • workshop Welkom in het FabLab
  • workshop 3D printen op school
  • workshop van 4 lessen op school: leren 3D tekenen en 3D printen. De klas maakt samen een schaakspel.
  • (na)scholingscursus voor leraren
  • eigen 3D printer op school, met ondersteuning van ZB45

Welkom in het FabLab

Workshop van 2 uur voor de hoogste klassen van de lagere school. In deze workshop maken de leerlingen kennis met  digitale maakmachines. In kleine projectjes gaan ze zelf aan de slag met de lasersnijder, 3D printer en vinylsnijder. Wij kunnen deze workshop zowel op school als in onze makerspace aanbieden.

3D printen op school

In deze workshop gaat een groep van max. 14 leerlingen een uur aan de slag met 3D printers. De leerlingen bedienen de printers zelf.

Leren 3D tekenen en 3D printen

Deze workshop is bedoeld voor groep 7 van de basisschool. In 4 lessen van 2 uur, gegeven door een ervaren docent, leren de kinderen 3D ontwerpen en 3D printen. De workshop wordt klassikaal gegeven. In groepjes van 3 a 4 kinderen gaan de leerlingen zelf schaakstukken ontwerpen, die ze vervolgens gaan printen. Aan het eind van de cyclus is er een compleet schaakspel, dat door de leerlingen zelf ontworpen is!

(na)scholingscursus voor leraren

In deze workshop leer je 3D ontwerpen en omgaan met de 3D printer. Verder behandelen wij voorbeelden uit onze lesprogramma's. Zo kan je je als docent goed voorbereiden op het gebruik van 3D printers in de klas. Deze workshop wordt regelmatig bij ZB45 Makerspace gegeven, maar wij kunnen ook naar school komen.

Eigen 3D printer op school, met ondersteuning van ZB45

Helaas komt het te vaak voor dat 3D printers (en andere technische apparatuur) ongebruikt in een hoek terecht komt, omdat er te weinig kennis aanwezig is voor gebruik en onderhoud. ZB45 kan hierbij helpen. Naast scholingsmogelijkheden voor leraren kunnen wij technische ondersteuning bieden als de printer niet doet wat men ervan mag verwachten.

Nog leuker is het natuurlijk als de printer door leerlingen wordt gebouwd. Maar gaat dat wel lukken? In samenwerking met 3D kanjers zorgen wij ervoor dat zo'n bouwproject succesvol kan worden uitgevoerd.

Meer informatie

Geinteresseerd in onze workshops? Neem contact op met make@zb45.nl